Tisková zpráva - Rekonstrukce Libeňského mostu se odkládá aneb kdo převezme odpovědnost za osud mostu?

Rekonstrukce Libeňského mostu se připravuje již cca 15 let. Proces byl dosud sice pomalý, ale směřoval k cíli. Rozhodování vedení města Prahy v posledním období zcela mění koncepci dosavadního vývoje a porušuje potřebnou kontinuitu dlouhodobých projektů. Vzniká tak vážné riziko ztráty dosažených dílčích cílů, prodloužení doby do provedení rekonstrukce a zásadní zhoršení parametrů zrekonstruovaného mostu, a to vše při vysokých vynaložených nákladech. Přitom most podle schváleného návrhu nebude bezpečný ani trvanlivý. To je důsledkem ignorance odborného přístupu k navrhování mostů.

Na základě rozhodnutí Rady hlavního města Prahy (Rada HMP) byla zrušena výběrová řízení na zhotovitele stavby a na správce stavby, a to navíc v době, kdy hrozí propadnutí platných stavebních povolení. Rozhodnutí Rady HMP pod záminkou ochrany fasádních architektonických prvků preferuje 100 let staré konstrukční a materiálové řešení mostu a zcela opomíjí několik základních skutečností:

• současný most umožňuje pouze omezenou dopravu a nejsou vyloučena další omezení nebo i uzavření mostu;
  • souvislosti mostu s ostatními objekty soumostí Libeňský most, které nelze oddělovat (vedení inženýrských sítí, tramvajová trať, protipovodňová opatření atd.);
  • koordinace dopravy při opravách dalších pražských mostů, které jsou v blízké době nevyhnutelné;
  • vlastnosti zrekonstruovaného mostu přes Vltavu, pro který jsou jasně specifikované požadavky v dosud platných stavebních povoleních, územních rozhodnutích a technických normách;
  • zahájení opravy mostu podle schváleného návrhu se vzhledem k nutnosti změn stavebního povolení a územních rozhodnutí odsouvá o mnoho let;
  • předpokládaný rozvoj souvisejících území, které jsou na této dopravní spojnici závislé.

Rada HMP se při svých rozhodováních opírá o zprávu výzkumného ústavu, který je sice vynikajícím pracovištěm v oblasti zkoušení a diagnostiky, avšak nemá relevantní zkušenosti s projektováním a prováděním mostních konstrukcí.

Studie, na základě které bylo rozhodnuto o dalším postupu rekonstrukce v rozporu s dosavadním vývojem, byla předložena koncem dubna 2019 a bezprostředně schválena Radou HMP. Protože jde především o otázku odborného, nikoli politického charakteru, bylo nezbytné posoudit navržené řešení včetně všech důsledků odborníky. To se však nestalo, naopak bylo okamžitě vypsáno výběrové řízení na zhotovení projektové dokumentace s omezením na konkrétní definované řešení bez dalších souvislostí.

Odborná technická veřejnost je tímto vývojem silně znepokojena. Kromě odsunu skutečného řešení problému se technický návrh opírá o teoretické řešení, které je vzdálené realitě a na první pohled vzbuzuje zásadní pochybnosti. Jako u každé rekonstrukce je nutné navíc uvažovat nepředvídatelné náklady a prodloužení doby stavby.

Navržený postup rekonstrukce je třeba posoudit v širších souvislostech se všemi možnými dopady nejen na dané území, ale na celou Prahu. Na posouzení a případných dalších návrzích se musejí podílet osoby s autorizací pro mosty a inženýrské konstrukce. Jen ony mají ze zákona právo a povinnost převzít za mostní dílo zodpovědnost.

Ing. Václav Mach, čestný předseda ČKAIT
prof. Ing. Jan L. Vítek, CSc., FEng., Fakulta stavební ČVUT