Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

Přihlášení

Zápis z Výboru oblasti jednání dne 20.9.2012

Přítomni byli Ing. Najdekrová, Ing. Válek, Ing. Kožušníček, Ing. Majer, Ing. Staněk, Ing. Tomek.

  1. Přítomni dle prezenční listiny
  2. Seminář EPBD II se neuskuteční v letošním roce z důvodu nepřipravenosti předpisů. Pravděpodobně se uskuteční v 1. polovině roku 2013.
  3. Ochrana autorských práv u děl architektonických a urbanistických, v software a databázi – vydání v roce 2013, členové můžou zasílat k danému tématu dotazy, upozornění na související problémy, soudní žaloby, diskuze apod. Autor má zájem v publikaci reagovat na problémy z praxe výstavby.
  4. Seminář o BOZP – dne 11.9.2012 byl velmi zajímavý mnoha aktuálními informacemi od Ing. Patera – přednášejícího. Účastnilo se 68 členů.
  5. Do Z+i napsali členové OP ČSSI – Ing. Vlček a Ing. Chlup – článek z exkurze na „Dostavbu Teoretických ústavů FN Olomouc.“
  6. Podnět Ing. Staňka na nesoulad v Metodice ministerstva – Územní studie – odpověď ministerstva je pro ČKAIT pozitivní.
  7. Schůzka s vedoucím odboru strategického rozvoje kraje. Novým vedoucím je Ing. arch. Pavel Röder. Ing. Najdekrová informovala o činnosti ČKAIT a OK, nabídla spolupráci a účast na schůzích stavebních úřadů. Ing. Röder požádal o náměty na zlepšení činnosti odboru, i jak zajistit větší zaměstnanost občanů.
  8. Schůzka na magistrátu Olomouc dne 15.8.2012
    Téma : Zákon o veřejných zacházkách, působnost autorizovaných osob v přípravě a zadávání veř. zakázek. Po podrobné diskusi byl dohodnutý časový harmonogram. JUDr. Vačkářová předloží v září, říjnu radě města materiál s návrhy, které byly předjednané. Usnesení rady pak přepošle na OK Olomouc. Na základě usnesení rady bude VO pokračovat v další iniciativě ve vztahu k členům oblasti.
  9. Schůzka na kraji v Olomouci dne 22.8.2012. Ing. Špalková – vedoucí odd. veřejných zakázek sdělila, že kraj tuto problematiku bude řešit příští rok.
  10. Připomínky Ing. Tomáše Grapla – Printes – Ateries s.r.o Přerov k problematice ZUZ a cen stavebních a projektových prací. OK náměty přeposlala ČKAIT Praha legislativní komisi ČKAIT. Ing. Graplovi OK zaslala výsledky konference ze dne 4.9.2012 o současném stavu v projektové oblasti.
  11. Ing. Michal Majer – připomínky k novele prováděcích vyhlášek ke stavebnímu zákonu. Připomínky zaslal na MMR.
  12. Krajská konference – krajské stavební společnosti pro Olomoucký kraj, dne 12.9.2012. Novým předsedou krajské rady byl zvolen Ing. Milan Válek.
  13. Den otevřených dveří na školách Střední průmyslová škola stavební, Lipník nad Bečvou, dne 24.11.2012 – sobota od 8.00 do 12.00 hod.
  14. Den otevřených dveří na stavbách v Olomouckém kraj.
    13.10.2012 – od 9.00 do 14.00 hod. Nákupní galerie – Horní lán Olomouc, Eurogema CZ, a.s.
    20.10.2012 – od 9.00 do 14.00 hod. Bytový dům, Balcárkova ul. Olomouc SAN – JV, s.r.o.
  15. Mezinárodní konference – Bezpečná stavba – 1. až 2. listopadu 2012 v NH hotelu Olomouc. Po odsouhlasení představenstvem a domluvě bude vystaven panel ČKAIT a navrženi zástupci – účastníci konference.
  16. Hospodaření OK za leden až srpen 2012 je ve výši 46%
  17. Exkurze dne 9.10.2012 – úterý v 15.00 hod. na Vysokoškolský kampus ul. Kosmonautů, Olomouc
    • opláštění objektu zavěšenou skleněnou provětrávanou fasádou
    • montáž výtahů
  18. Soutěž „Stavba roku 2012 Olomouckého kraje“ První schůzka komise se uskutečnila. Příprava je ve fázi podpisu pana hejtmana na oznamovací, rozesílací dopis k vyhlášení soutěže. Organizačně je vše připraveno.
  19. OK připravuje exkurzi na stavbu Šantovka – dle domluvy s Ing. Nádvorníkem bude upřesněn termín.
  20. OK ČKAIT a ČSSI navrhují společnou exkurzi na zrekonstruovaný objekt Prior na Galerii Moritz, těsně před otevřením. Exkurzi ukončit společenským setkáním na konci roku 2012. VO souhlasí s uskutečněním.
  21. Návrh témat CZV na 1. pololetí 2013
    • Finance a daně
    • Seminář EPBD II + energetické štítky
    • Rekonstrukce nádraží Olomouc
    • Rozsah dokumentace – stavební zákon
    • Základy rozpočtování a ceny ve stavebnictví, odpovědnost projektanta za výkaz výměr a rozpočet v daném stupni dokumentace
    • Hromosvody aktuálně
    • Termosanace historických a památkově chráněných budov
  22. Regionální soutěž Cena ČKAIT. V poměru 7:2 členové VO doporučují variantu 1, zaslanou Ing. Hladíkem
  23. Ing. Staněk navrhuje rozeslání DVD „Dopravní stavby - Systém jakosti“ poštou Považujeme za důležité obeznámit členy ČKAIT s odpovědností plynoucí s vypracováním prováděcí dokumentace a cenou kalkulací pro veřejné zakázky.
  24. Příští schůzka VO bude 25.10.2012