Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

Přihlášení

Úpravna vody Zaječí - intenzifikace a rekonstrukce

Jméno, příjmení a titul přihlašovatele:Ing. Martin Mikula c.č. 1004768
Obor (specializace):Technologická zařízení staveb
Spoluautoři:Ing. Petr Baránek
Název firmy přihlašovatele:AQUA PROCON, spol. s r. o.
Přihlášeno na oblastní kanceláři:OK Brno
Anotace:
 

V letech 2014-2015 proběhla celková rekonstrukce a intenzifikace úpravny Zaječí. Kapacita ÚV Zaječí před rekontrukcí byla 45 l/s. V rámci rekonstrukce a intenzifikace ÚV Zaječí proběhla rekontrukce původní linky ÚV Zaječí; byla provedena kompletní výměna technologických strojů a zařízení (vyjma linky vápenného hospodářství) a rekontrukce nádrží (homogenizační, sedimentační, nádrže otevřených pískových filtrů). Kapacita zrekontruované linky byla ponechána na 45 l/s. Stávající akumulace byla zrekonstruována, došlo k jejímu rozdělení na dva akumulační prostory o shodném objemu a armaturní komoru. V rámci rekontrukce stávající linky ÚV Zaječí byly vyměněny veškeré potrubní cesty a armatury. V rámci intenzifikace ÚV Zaječí byla vybudována nová technologická linka B s kapacitou 40 l/s; celková kapacita ÚV tedy byla navýšena na 85 l/s. Nová linka B je umístěna v nové budově sousedící se stávající úpravnou vody, na kterou technologicky navazuje. Součástí technologie nové linky B jsou aerační věže, nádrže čiřičů, otevřené pískové rychlofiltry s drenážním systémem. Pro linku B byla vybudována samostatná linka přípravy a dávkování vápna. Současně byly vybudovány dvě nové akumulační nádrže pitné vody a nově je také řešena likvidace kalů – byla zrušena stávající kalová pole a v rámci nové kalové linky byl instalován kalolis.

Provoz stáavající i nové linky ÚV je automatizován. Na velín ÚV jsou kontinuálně přenášeny hodnoty měřených veličin monitorující chod ÚV a dále hodnoty z analyzátorů důležitých parametrů vody během výroby.

Celková rekontrukce stávající linky A a výstavba nové linky B ÚV Zaječí probíhala za provozu tzn. Že po celou dobu realizace zakázky byla vyráběna pitná voda a dodávána do spotřebiště.