Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

Přihlášení

Rekonstrukce budovy MŠ Dasný

Jméno, příjmení a titul přihlašovatele:Ing. Barbora Sládková č.č. 0101948
Obor (specializace):pozemní stavby
Spoluautoři:Ing. Milan Krecht; Ing. arch. Šárka Bindrová; Ing. arch. Radek Janošík; Josef Sobíšek; Pavel Škarda
Název firmy přihlašovatele:Ing. Barbora Sládková
Přihlášeno na oblastní kanceláři:České Budějovice

Anotace:

Historická budova školy z roku 1887 patří k nejstarším objektům v obci Dasný, je její výraznou dominantou. Objekt však vykazoval známky degradace konstrukcí například vlhkostí, degradace byla posílena vlivem neodborných stavebních zásahů. Sklep byl vlhký a nevyužitelný. Dřevěné prvky stropu byly shledány v havarijním stavu, vaznicový krov byl značně poškozený, lokálně havarijní, dřevěné schodiště bylo napadené dřevokaznými škůdci. Všechny vyjmenované konstrukce byly navrženy nové, Jako součást opatření hydroizolace byla vybudována soustava kanálků pod podlahou, která za pomoci komínového efektu zbavuje podzákladí zbytkové zemní vlhkosti. Nepravidelný tvar půdorysu ve dvorní části byl zarovnán a sjednocen pod oultovou střechou. V rámci technologického zařízení budov bylo nově instalováno podlahové vytápění, tepelné čerpadlo, vzduchotechnika. Podlaha byla tepelně izolována stejně jako nový střešní plášť, zatímco fasáda s původní tektonikou byla zachována a opravena. Dispozičně mateřská škola získala celou novou třídu.

Vlivem změn v dotačním titulu v průběhu projekčních prací a souvislostí s požární bezpečností byl dodatečně doplněn do projektu i výtah. Projektem jsme se zabývali od roku 2015 do jara 2018 a díky vstřícnému postoji hasičského záchranného sboru, podpoře stavebního úřadu a kvalitě a kázni prováděcí stavební firmy byl také v roce 2018 zrealizován. Při běžném pohledu zvenčí se toho na budově příliš nezměnilo, skutečnost je však taková, že kromě nosných stěn z objektu nezbylo nic původního.

Za hlavní přínos považuji fakt, že bylo obnoveno dědictví z předminulého století, aniž by se čerpaly finance na výstavbu nového a staré dále chátralo.