Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

Přihlášení

Zápis z jednání výboru - 12/2015.

Zápis z jednání výboru OK ČKAIT Liberec konané dne 14. 12. 2015 od 15:30 h.

Přítomni: členové výboru OK (viz prezenční listina) a hosté – Ing. V. Ropek (člen ČKAIT), Ing. Princ (člen výboru OP ČSSI), Ing. Moc (člen DK) a Ing. K. Vitouš (člen výboru OP ČSSI).

Program OK ČKAIT
  • informace předsedy Ing. K. Urbana: předložena ke kontrole 1 žádost o autorizaci, členy výboru byla schválena.

  • Informace z porady předsedů v Praze 24.11.15:
    Výbory oblastí do konce roku 2015 přehodnotí smlouvy o spolupráci s příslušnými pobočkami ČSSI.
    Shromáždění delegátů ČKAIT dne 19. 3. 2016 se bude konat v hotelu Pyramida, kde budou ubytováni i mimopražští delegáti; možnost parkování přímo u hotelu.
    Výbory oblastí obdrží šablonu (nutné body) pozvánky na valné hromady od prof. Hrdličky.
    Pracuje se na propojení komorového webu se systémem PROFESIS; komorový web by měl mít i část uživatelskou jenom pro autorizované osoby.
    Ředitel kanceláře ČKAIT vyhlašuje placené volno na dny 23. 12. 2015 a 31. 12. 2015.
    Z posledního jednání vedoucích aktivů vzešel na předsedy oblastí požadavek, aby do těchto aktivů nominovali členy ze svých oblastí.
    Byla prodloužena pojistná smlouva na další tři roky; základní pojištění v rámci členského příspěvku představuje částku 303,- Kč; Komora pojišťovně odvádí 8,6 mil. Kč ročně
    Představenstvo schválilo nová ekonomická pravidla s účinnosti od 19. 10. 2015 – budou rozeslána na oblastní kanceláře.

    Ing. Klepáčková okomentovala předem rozeslané materiály ohledně připomínek k zákonům, ke kterým byla Komora vyzvána, anebo ke kterým se vyjadřovala z vlastní iniciativy.
    Poukázala na skutečnost, že od zveřejnění výzvy představenstva, aby AO poukázala na nezákonnou textaci v územních plánech dotčených obcí, těchto podnětu ČKAIT obdržela 8. Vyzvala předsedy oblastí, aby vzhledem k rozesílání upozornění na platbu členských příspěvků elektronicky (od roku 2016), vyřešili ve své databázi emaily s neplatnými adresami (statistický přehled obdržely všechny tajemnice). Informovala o zveřejnění usnesení hospodářského výboru PSP ČR, ve kterém je návrh na zrušení § 196 odst. 2 stavebního zákona; Komora tento krok MPO ČR pokládá za velmi nekorektní, a jelikož se jedná o přílepek k novele zákona č. 22/1997 Sb., předseda dopisem vyzve premiéra ČR, ministra financí ČR, ministra MPO ČR, předsedu PSP ČR a HV ke stáhnutí zmiňovaného dokumentu.
    Ing. Zimová informovala: v prosinci vyjde další vydání „rozsahu požadavků“, kde bude zveřejněn Autorizační řád. U udělování výjimek ze vzdělání bude nutná 7 letá praxe jak u techniků, tak i inženýrů. Je připravené nové vydání sylabu rozdílových zkoušek.
    Ing. Janoušková: ceník publikací k prodeji bude zveřejněn na webových stránkách, z důvodu měsíčných plateb DPH od 1. 1. 2016, je nutná inventura na oblastech každý měsíc. Bude stanovena cena neprodejných publikací, anebo odběru pro výbory oblastí. Informovala o připravovaných zájezdech na 1. pololetí 2016 a připravované honorářové kalkulačce ve spolupráci s ČKA. Upozorňuje, že nákup cizích publikací na prodej je možný jenom přes IC ČKAIT

    Středisko informačních technologii – p. Jendruščák: informoval o možnosti zavedení obdoby iProjektu, finalizaci digitalizaci archivu a aplikaci GoggleAps pro legislativní komisi a připomínkující AO k novelám zákonů od 1. 1. 2016. Ing. Klepáčková – výsledná tabulka bude zpřístupněna jenom členům LK; aplikace nebude sloužit jako sociální síť – rozhodnutí LK

    pí Báčová: informovala o připravovaném spisovném řádu; vyzvala oblasti, aby ji zaslaly typy dokumentů, které oblast v rámci své činnosti vyprodukuje. V krátkosti seznámila předsedy výborů s problematikou BIM.

    Ing. Křeček, Ing. Mráz – poskytování příspěvku na odborné exkurze je plně v kompetenci výborů oblastí; pojistné krytí si musí každá AO zvážit sama, škody v rámci pomoci HZS jsou kryty jejich smlouvami, pokud smlouva neexistuje, statici se zásahu nemusí zúčastnit.

  • příprava valné hromady OK, která se bude konat ve čtvrtek 28.1.16 od 15:00 h v budově LK:
    • odeslání pozvánek na VHO členům OK proběhne souběžně s časopisem Z+i a budou ještě odeslány e-mailem. Písemná informace je též uveřejněna ne webu OK.
    • návrh 7 delegátů na SD 19.3.16 v Praze, v tomto pořadí: Urban, Moc, Kračmar, Sedlický, Šír, Ulrych a Technik. Navržení členové souhlasí se jmenováním. Náhradníci: Ing. Sobotka a Ing. Chval.
    • VHO bude řídit Ing. Mandlová
    • návrhová komise bude ve složení: Ing. Sedlický, Ing Moc.
    • mandátová komise bude ve složení: Ing. Jeníčková, Ing. Bukvic, Ing. Technik.
    • zápis z VHO provede Ing. Chval.
    • prezence: Ing. Bukvic a pí Pavlů.

  • Odsouhlasení podpory studentských soutěží, ČSSI fakturuje 12 000,- Kč.

  • Poděkování všem členům výboru za práci ve výboru oblastní kanceláře ČKAIT v roce 2015.

  • Diskuse:
    • Ing. Moc – navrhuje zvýšit počet kontrol deníků AO.
    • Ing. Sedlický – navrhuje uspořádat výborovou schůzi jednou ročně mimo budovu Ok – pojmout toto jednání slavnostněji, třeba při příležitosti konce roku atd.
    • Ing. Koch – jako nový předseda ČSSI OP Liberec se zaměří na užší spolupráci s ČKAIT Liberec.
    • Ing. Urban – pozvánky na semináře CžV zpracovávané pí Pavlů budou dále přeposlány také členům ČSSI Liberec, toto zařídí Ing. Vitouš.
    • Ing. Ropek – navrhuje zvážit možnost sloučení libereckých Komor ČKAIT, ČSSI a ČKA a prosí členy výboru o vyjádření k tomuto návrhu.

  • Závěr:
    • příští společná schůze se bude konat v pondělí 18. 1. 2016 od 15.30 hodin.
    • k zápisu z minulé schůze nebyly vzneseny žádné připomínky.

Zapsala Alexandra Pavlů, tajemnice OK ČKAIT.