Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

Přihlášení

Zápis z jednání VO 3.2.2022

Zápis z jednání výboru oblasti Olomouc
(formou online schůzky)

Přítomni: dle prezenční listiny (založena s originálem)

 

  1. Semináře a školení

    Při dnešním jednání VO se hledal námět na seminář nebo webinář, který by bylo ideální zorganizovat v měsíci dubnu.

    Zatím máme zajištěný seminář na 10.5.2022 od 9.00 hod “Zásady požární bezpečnosti v projektech a na stavbách”, který bude mít přednášející: Doc. Ing. Jiří Pokorný , PhD., MPA - děkan VŠB fakulta bezpečnostního inženýrství a Ing. Lukáš Foukal a ing. Aleš Tulach - HZS Olomouc.

    Dohodnutá je i další přednáška a to na 17.5.2022 od 15.00 hod “Zásady zakládání staveb a jejich provádění” a účast přijal Doc. Ing. Lumírem Miča Ph.D. - vedoucí ústavu geotechniky na FAST VUT Brno a Ing. Václav Račanský, Ph.D., vedoucí projekčního oddělení, Keller Grundbau G.m.b.H., Austria.

    Na tento rok také přesouváme s přednáškou “Kámen v pozemním stavitelství” za účasti ing. J. Tomka. Termín je stále v jednání.

    Nadále platí, že je možné přihlásit se zdarma na všechny akce a webináře pořádané komorou a Informačním centrem ČKAIT. Na stránkách www.ckait.cz je stále z čeho vybírat.


  2. Zapojení dalších kolegů do práce oblasti a tipy na zkušební komisaře

    Nadále ponecháváme možnost zaslat nám návrhy na zkušební komisaře. V tuto chvíli se však již bude jednat o obsazení pozic zkušebních komisařů až pro příští tříleté období.


  3. Příprava VH Olomouc

    Termín valné hromady oblasti Olomouc, byl z důvodů vysokých nárůstů onemocnění COVID 19 (denně kolem 60 000) a po předběžné e-mailové komunikaci mezi členy VO, odsunut na pozdější termín. Předseda v této věci opakovaně jednal s kongresovým centrem CLARION a podařilo se najít nový termín, kterým je 15. březen. Nakonec se posun na pozdější termín podařil i bez dříve avizovaného navýšení a vzhledem k drobné úpravě nabízených nápojů i o něco úsporněji.

    Pozdější termín by již mohl znamenat, že v té době již nebude zapotřebí dodržovat přísnější protiepidemická opatření a tak by mohla být i vyšší účast AO. K této změně jsme přikročili i z toho důvodu, že komora v tomto roce slaví 30 let své činnosti a tak chceme nabídnou účastníkům nejen příjemnější prostředí, ale i večeři na závěr akce v hotelové restauraci.

    Vedení kanceláře má již připravené drobné pozornosti pro prvních 130 účastníků VH, které mají za cíl opětovně přispět k vyšší bezpečnosti našich členů na staveništi. Předseda bude aktualizovat účast AO v komisích na VH podle seznamu přihlášených a tak jako v minulosti počítá s aktivní účastí zejména členů výboru. Zatím jsou přihlášeny tři desítky účastníků a tak počkáme do ½ února s výběrem členů, kteří budou ochotni pomoci s organizací.

    V návrhu scénáře VH počítáme také s příspěvkem našeho kolegy  P. Klegy, který obeznámí účastníky s problémy v oblasti PBŘ, vazby na kategorizaci staveb a vydávání vyjádření. Do příští VO by si připravil návrh, který by mohl být začleněn do usnesení z VH.

    Na příštím výboru oblasti ještě můžeme doladit poslední organizační věci.


  4. Informace ke stížnosti na KHS v Prostějově

    Na konci minulého roku se na nás obrátili projektanti, kteří připravují PD pro územní řízení a stavební povolení pro obecní úřad a mají potíže se získáním kladného stanoviska KHS v Prostějově. Po prostudování zaslaných materiálů a projednání na výboru oblasti bylo předsedovi uloženo, aby se obrátil na nadřízenou hygienickou stanici a pomohl našim členům s výše uvedeným problémem. Naši žádost jsme bez větších prostojů připravili, projednali s vedením KHS, za podpory projektantů ji ještě doplnili dle požadavků úřadu a nyní čekáme na stanovisko nadřízeného orgánu.

    Bohužel zpětná reakce nadřízené KHS byla taková, že se zastala Prostějovské pobočky a tak nyní připravujeme stížnost na chybný úřední postup. Jsme přesvědčeni, že je dobré naše členy v tomto kroku podpořit a nenechat úředníkovi volný prostor ke “svým” výkladům vyhlášek. VO se dohodl, že předseda připraví dopis na Středisko legislativně právní v Praze a požádá o upřesnění výkladu přes vedení komory přímo příslušné ministerstvo.


  5. Různé

    Předseda informoval členy výboru taktéž o novém termínu kontroly naší oblastní kanceláře zástupci Dozorčí rady a Dozorčí komise Brno a to 11.3.2022 od 9.00 hod.

    Místopředseda VO a člen představenstva informoval o tématech a přípravě podkladů pro následující jednání představenstva.


  6. Příští jednání výboru oblasti a termíny schůzek

    Termín dalšího výboru oblasti se uskuteční dne 10. 3. 2022 od 16.00 hod. - v zasedací místnosti oblastní kanceláře.


Další schůzky pro 1. pololetí roku 2022 jsou naplánovány následovně:

VH oblasti 15. 3. 2022 a VO pak 7. 4. 2022, 12. 5. 2022 a 16. 6. 2022.