Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

Přihlášení

Zápis z výboru 2022_10

Zápis z jednání výboru oblasti ČKAIT Zlín konaného dne 12. 12. 2022

1. Program Celoživotního vzdělávání
V rámci programu Celoživotního vzdělávání proběhly v měsíci listopadu 2022 tyto akce:

  • Seminář „Navrhování konstrukcí ze systému společnosti XELLA“, který se konal 1. listopadu 2022 v Interhotelu Zlín. Seminář byl zaměřen na navrhování svislých a vodorovných konstrukcí ze systému Ytong. Přednášející: Ing. Rudolf Svoboda. Semináře se zúčastnilo 12 osob.
  • Webinář „Zásady, realizace a vady plochých střech a spodní stavby s povlakovou hydroizolační vrstvou“, který se konal 24. listopadu 2022 v online prostředí. Webinář byl zaměřen na střechy a na spodní stavbu s povlakovými hydroizolacemi. Součástí prezentace byly ukázky Digitálních pomůcek DEK - Stavební knihovna DEK, návaznost na 2D i 3D programy a na rozpočtový program Kros4. Přednášející: Ing. Adam Vala a Ing. Jindřich Mikuška. Na webinář bylo přihlášeno 225 osob. 

Na měsíc leden 2023 máme připraveny tyto akce:

  • Webinář Hospodaření s dešťovou vodou – modrozelená infrastruktura, který se bude konat v úterý 17. ledna 2023 od 14:00 hodin v online prostoru.
  • Webinář představí současné trendy v rámci hospodaření se srážkovou vodou a v přípravě veřejného prostoru na klimatické změny. V úvodu budou představeny teoretické základy použití modrozelené infrastruktury s vazbou na platnou legislativu a zásad tvorby koncepce MZI v území. Přednášející: Ing. Ondřej Prax a Ing. Marcel Kenja. Možnost přihlášení najdete na webových stránkách: Hospodaření s dešťovou vodou – modrozelená infrastruktura | ČKAIT (ckait.cz)
  • Webinář „BIM - Ukázka projektování ve 3D v návaznosti na LOD a LOI ve stupních PD (konkrétní stavby) v části architektonicko stavebního řešení“, který se bude konat ve středu 18. ledna 2023 od 14:00 hodin v online prostoru. Webinář má za cíl představení a ukázku konkrétních projektových dokumentací ve 3D programu včetně náhledů na jednotlivé výkresy z konkrétního 3D programu ve stupni dokumentace pro správní řízení a dokumentace pro provedení stavby. Webinář je úvodním představením požadavků na zpracování projektové dokumentace. Na tento webinář bude navazovat v jarních měsících série webinářů, která má za cíl předvést zpracování jednoduché stavby ve 3D od fáze studie do realizační dokumentace. Přednášející: Ing. Věra Řehůřková. Možnost přihlášení najdete na webových stránkách: BIM v rámci projektu a projektanta - webinář | ČKAIT (ckait.cz) 

O ostatních akcích pořádaných v rámci celoživotního vzdělávání ČKAIT naleznete na webu – www.ckait.cz/informace-pro-cleny-czv

2. Akce pořádané výborem OK ČKAIT Zlín

Na měsíc prosinec 2022 máme připravenu tuto akci: 

  • Exkurze „Revitalizace městského tržiště Pod Kaštany“, která se bude konat 14. prosince 2022 od 11:00 hodin. Předmětem exkurze je stavba revitalizovaného městského tržiště Pod Kaštany, v rámci které došlo k rozšíření a modernizaci území. Stavba zahrnovala rekonstrukci zpevněných ploch, objektu veřejného WC, stavbu nových inženýrských sítí a výsadbu nových stromů. Vlastní tržiště tvoří nové zastřešené stolky, ke kterým je přivedena voda a elektřina. Současně bylo zlepšeno zázemí trhů, vzniklo hygienické zařízení pro trhovce, nakupující a kancelář správce. Nově byl taky postaven novinový stánek a zastávka městské hromadné dopravy Náměstí Míru. Investiční náklady stavby jsou 100 milionů Kč. Stavbou provede ing. arch. Jitka Ressová, Ph.D, autorka architektonického řešení, Ing. Viktor Dynka, technický dozor stavebníka, Ing. arch. Martin Horák, zástupce investora. Možnost přihlášení najdete na webových stránkách: Revitalizace městského tržiště Pod Kaštany - exkurze | ČKAIT (ckait.cz)

3. Cena Inženýrské komory 2021
Současně vyzýváme ostatní kolegyně a kolegy, aby se neostýchali přihlásit do dalšího ročníku. Přihlásit lze inženýrské stavby
a návrhy, které byly dokončeny v letech 2020 až 2022. Termín pro podání přihlášek do 19. ročníku soutěže o Cenu Inženýrské komory je do 31. ledna 2023 a přihlášku je možno podat elektronicky zde: Cena Inženýrské komory 2022 – přihláška (google.com)

Do soutěže 19. ročníku CENA INŽENÝRSKÉ KOMORY 2022 budou přijaty přihlášky inženýrských návrhů (realizovaných staveb nebo projektů). Stavby musí být dokončeny v soutěžním roce 2022 nebo v předchozích dvou letech, tj. 2020 a 2021. Přihlašovatel může také přihlásit realizovanou stavbu ve výše uvedeném období, pokud se na ní dříve podílel zpracováním projektové dokumentace (projekt). S podrobnými pravidly 19. ročníku soutěže Ceny Inženýrské komory 2022 je možné se seznámit zde: Vyhlášení 19. ročníku soutěže Ceny Inženýrské komory 2022 | ČKAIT (ckait.cz)

4. 30. výročí založení ČKAIT
Do oblastní kanceláře byly doručeny publikace „30 osobností“ a „30 staveb“, které byly vydány k 30. výročí založení ČKAIT.
Část těchto publikací bude předána v rámci valné hromady našim hostům a spolupracovníkům ČKAIT. 

5. Příprava Valné hromady ČKAIT oblasti Zlín 

Valná hromada ČKAIT naší oblasti se uskuteční 8. února 2023 v konferenčním sále hotelu Baltaci Atrium ve Zlíně, ulice Lešetín II 651 s tímto programem:

Prezentace: 14,30 – 15,00 hodin
1. Zahájení, uvítání hostů a členů, schválení programu VH
2. Volba mandátové, návrhové a volební komise
3. Zpráva o činnosti výboru oblasti Zlín v roce 2022
4. Zpráva Dozorčí rady
5. Vystoupení předsedy ČKAIT Ing. Roberta Špalka
6. Informace ředitele kanceláře ČKAIT Ing. Radka Hnízdila, Ph.D.
7. Zpráva mandátové komise
8. Volba delegátů a jejich náhradníků na Shromáždění delegátů
9. Předání pamětních medailí při příležitosti 30 let ČKAIT
10. Vystoupení hostů
11. Vystoupení pojišťovacího makléře
12. Nominace členů oblasti Zlín do orgánů ČKAIT
13. Plán činnosti výboru oblasti Zlín na rok 2023
14. Diskuze
15. Usnesení Valné hromady
16. Závěr (ukončení cca v 17.00 hodin)

V průběhu Valné hromady bude pořizována fotodokumentace, případně audiovizuální záznam. Svou účastí berete tuto informaci na vědomí a potvrzujete souhlas.

6. Různé

Termín Shromáždění delegátů 2023 je představenstvem ČKAIT stanoven na 21. října 2023. Počet delegátů, kteří budou zastupovat oblast Zlín, byl stanoven na 9 osob. Možnost dodatečného shlédnutí webináře, na který je autorizovaná osoba přihlášena, je posunut do 8:00 hodin ráno následujícího dne. Takto shlédnutý záznam je uznán jako platná účast v Celoživotním vzdělávání a účastník obdrží potvrzení. Webinář lze v tomto časovém rozmezí shlédnout i opakovaně, při záznamu však již nelze klást otázky přednášejícímu.

Do soutěže Stavba roku 2022 Zlínského kraje, kterou pořádá Krajská stavební společnost při Svazu podnikatelů ve stavebnictví a Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, pod záštitou hejtmana Zlínského kraje, se budou moci
zájemci přihlásit od ledna 2023. Uzávěrka přihlášek je stanovena na pondělí 20. března 2023 a slavnostní vyhlášení výsledků proběhne ve čtvrtek 15. června 2023 v Domu kultury v Uherském Brodě.

7. Výsledky hospodaření oblasti Zlín
Za období leden až listopad 2022 má naše oblast vyčerpáno 86% na režie a mzdy, na odbornou činnost máme vyčerpáno 78% z plánovaných výdajů pro letošní rok.

8. Příští jednání výboru oblasti
Příští schůze výboru se uskuteční dne 9. ledna 2022 (pondělí) v 15:30 hodin v zasedací místnosti oblastní kanceláře na třídě Tomáše Bati 190, Zlín.

Ve Zlíně, dne 13. 12. 2022
Zapsal: Ing. Rostislav Bajza