Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

Přihlášení

Zápis výboru 2016.10.07

Hlavním bodem jednání bylo sjednocení společných akcí a aktivit ČSSI a ČKAIT se zaměřením na program CŽV ČKAIT.
1. Kontrola úkolů z minulých jednání:
20.9.2016 Diskusní odpoledne odborníků dopravního a mostního stavitelství ke stavbě části dálnice D3 a části stavby IV. Železničního koridoru v úseku Veselí nad Lužnicí – Ševětín. – semináře se zúčastnilo 38 AO. Výbor odsouhlasil finanční spoluúčast.
2. Plán práce do konce roku 2016: http://www.ckait.cz/terminova-listina/ceske-budejovice
- 20.10.2016 Novela ZZVZ, akce zajištěna, organizační zajištění Ing. Jelínek ČSSI
- 27.10.-30.10.2016 Stavby Ostravska – akce zajištěna. Garant Ing. Jan Mašek ČSSI
- 10.11.2016 Technické normy v právních předpisech - akce zajištěna. Přednáší: Ing. Víchová, Ing. Korbel, Ing. Veselý. Garant ČKAIT
- 24.-25.11.2016 Defekty budov 2016: ČKAIT zajišťuje 2 odborné referáty (Ing. Vladimír Dufek – Ekologizace a obnova teplárny v Plané nad Lužnicí; Ing. Petr Jerhot – Úprava vody Plav); ČSSI 1 odborný referát (Ing. Jelínek Vady díla (projektové dokumentace, stavby) technické a právní řešení jejich reklamace. Obsah a význam dokumentů, z kterých se vychází při hledání odpovědnosti za vadný stav. Řešení sporů. Důkazní řízení znalci, znalecké ústavy.).
Termín pro zaslání přednášek do 16.10.2016. Akce VŠTE ve spolupráci s ČKAIT a ČSSI.
- 17.12.2016 Adventní setkání v Českém Krumlově: odborná exkurze rekonstruovaných klášterů v Č. Krumlově, adventní program na náměstí, Česká mše vánoční J. J. Ryby v zámecké jízdárně. Přihlášky do 30.10.2017. Výbor odsouhlasil příspěvek členům ve výši 100 Kč/člen. Garant ČSSI.
- PRESTA 2014-2016 - garant ČSSI, spoluúčast Jihočeský kraj, ČKAIT, SPS ČR.
Příprava probíhá dle schváleného harmonogramu. Ing. Korešová informovala o:
- 20.4.2017 v Clarion Congress Hotelu Č. Budějovice - termín slavnostního vyhlášení (prostory rezervovány)
- Soutěžních podmínkách – Ing. Kujal navrhl doplnění v části „POROTA A HODNOCENÍ“ o další kritérium „účel stavby“. Členové výboru návrh projednali a odsouhlasili.
- Plánu výstav (dopisy připraveny k odeslání)
- Inzerci v časopisu Stavebnictví (probíhá)
- Kalendáře 2017 – návrh připraven, zajišťuje společně s Ing. Lengálem
- PRESTA STUDENT – probíhá jednání se školami
- Termín pro soutěžní porotu byl stanoven na 3.-5.března 2017.
Ing. Korešová vyzvala členy výborů k vytipování staveb a oslovení účastníků - přihlašovatelů.
- Studentská inovace obcí „STIO“ – garanty projektu jsou předseda oblastní pobočky ČSSI, předseda oblasti ČKAIT České Budějovice a rektor VŠTE. Pověřenými zástupci pro jednání jsou za ČSSI Ing. Borovka, Ing.Janurová , Ing. Galko a za VŠTE Ing. Mikyška a Ing. Šál.
3. Cena Inženýrské Komory ČKAIT 2016: předseda vyzval členy výboru k vytipování na přihlášení stavby, event. inž. návrhu řešení. Soutěžní podmínky na: http://www.ckait.cz/cena-komory/vyhlaseni-13-rocniku-souteze-ckait-cena… Termín pro přihlášky do 30. 10. 2016.
4. Plán činnosti na r. 2017
Předsedou oblasti a tajemnicí oblasti byl připraven plán aktivit a akcí pro r.2017, který byl v předstihu rozeslán členům výborů. Je zaměřen na CŽV ČKAIT. Z plánu vyjímáme:
- 16.2.2017 Spoje betonových i ocelových konstrukcí, nosník DELTABEAM, akce CŽV
- 24.2.2017 Ples stavbařů, garant SPS ČR
- 16.3.2017 Změny v BOZP na staveništi, činnost koordinátora a plán BOZP na staveništi, akce CŽV
- 11. a 12.4.2017 Dřevostavby 2017, akce CŽV
- 13.4.2017 Seminář BIM zajišťuje IC ČKAIT, akce CŽV
- 18.5.2017 Problematika vybraných způsobů namáhání železobetonových prvků a jejich posouzení dle EN. Moderní způsob výpočtu a posouzení ocelových styčníků a kotvení. – garant IDEA-RS, akce CŽV
- 15.6.2017 Jak být úspěšný při získávání stavebního povolení od stavebního úřadu – garant Ing. Jana Lepičová, akce CŽV
Náměty dalších seminářů a exkurzí přednesli a zašlou anotace k projednání:
- Ing. Jelínek (přednáška Ing. Zbořila a Ing. Ježka)
- Ing. Šubrt (Budovy s téměř nulovou spotřebou energie)
- Ing. Lukeš (exkurze na část dálnice D3 ve spolupráci s jč. Pobočkou Unie mostařů)
Výbory odsouhlasují předložený plán akcí a aktivit jako celek v rámci projektu CŽV ČKAIT.
Další aktivity výboru v rámci roku budou průběžně doplňovány a předkládány výboru k odsouhlasení.
5. Různé
- Ing. Hatáková přednesla Zprávu o činnosti dozorčí komise oblasti za období od 1-9/2016 a seznámila s příklady nejčastěji projednávaných stížností. V rámci diskuze Ing.Bostl (dřívější člen Stavovského soudu) objasnil postup při projednávání stížností a přestupků členů ČKAIT.
- 19.10.2016 se koná Krajská konference jihočeského regionu SPS ČR, pozvánku obdržel předseda oblasti Ing. Hladík a předseda ČSSI Ing. Jelínek. Ing. Hladíka (má jednání předsedů oblastí ČKAIT v Praze) zastoupí Ing. Mašek.
- Předseda oblasti ČKAIT Ing. Hladík informoval o: stavu projednání Autorizačního zákon, Stavebního zákona a připojištění AO.
- Předseda OP ČSSI Ing. Jelínek informoval o úspěšném průběhu výstavy SIA ke 150. výročí „Spolku architektů a inženýrů v království českém“. Vyzval přítomné členy k připravovanému doplnění o „Paměť firem“. Dále informoval o aktivitě „Index studenta“, kde by byly zhodnoceny aktivity studenta mimoškolních odborných činnostech.
- Ing. Kujal přednesl návrh na kooptaci předsedkyně ČSVH Ing. Miloslavy Melounové do výboru OP ČSSI. Předseda OP ČSSI Ing. Jelínek navrhl postupovat dle platných Stanov a tuto možnost projednat na dalším jednání výboru.
- Ing. Hladík informoval o aktivitách k založení „celostátní soutěže studentů stavebních odborných škol“ ve spolupráci ČSSI, ČKAIT, odborných stavebních škol a MPO. Ing. Hladík projedná tuto aktivitu s ředitelem SPŠ v Českých Budějovicích a sdělí výsledek na příští schůzi.
- Závěr jednání byl věnován exkurzi na Fakultu managementu v Jindřichově Hradci, který je jedinou mimopražskou fakultou Vysoké školy ekonomické v Praze. Nabízí modulárně koncipované vzdělání ve všech stupních vysokoškolského studia v oboru Ekonomika a management. Stavba byla oceněna Cenou ČKAIT 2015 (autor projektu Ing. Milan Špulák, AI PS). Výbor děkuje manželům Špulákovým za technickou pomoc při zajištění jednání výboru a exkurze.