Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

Přihlášení

Větrání stravovacích zařízení

Větrání stravovacích zařízení

Druh akce
seminář
Trvání
5 hodin
Určeno pro: cílová skupina (projektanti, studenti…)
Projektanti, realizátoři, provozovatelé a investoři VZT soustav
Doprovodné výukové materiály (sborník, CD…)
Sborník přednášek
Počet bodů
1.0
Archiv
Ne
Přednášející (jméno)
Ing. Marcel Kadlec
Přednášející (pracoviště)
Ing. Jan Schwarzer, Ph.D.; Ing. Zuzana Mathauserová (Státní zdravotní ústav); Ing. Jiří Petlach (Petlach TZB) a další
Hlavní odborné téma – program akce
08:30 Prezence účastníků
09:00 Zahájení semináře
Energetická náročnost větrání kuchyní
— Ing. Jan Schwarzer, Ph.D.
Hygienické požadavky na kvalitu prostředí
stravovacích prostor
— Ing. Zuzana Mathauserová, Státní zdravotní ústav
Návrh systému podle směrnice VDI 2052
pro výpočet větrání kuchyní, dopady Ekodesignu
na návrh větracích jednotek — Tomáš Kott, ATREA
Nové pohledy při navrhování větrání kuchyní —zkušenosti projektanta
— Ing. Jiří Petlach, Petlach TZB
Distribuce vzduchu v kuchyních textilními
vyústkami — Ing. Zdeněk Příhoda, PŘÍHODA
Řešení větracích systémů pro stravovací prostory
— Tomáš Kott, ATREA
Účinné odvětrávání kuchyní indukčními digestořemi — Ing. Ondřej Hojer, Ph.D., KOTRBATÝ V.M.Z.
Protipožární ochrana odsávacích zákrytů
— Jan Šimeček, PEKA—AHS
Čištění vzduchotechniky kuchyní suchým ledem
— Andrea Dvořáková, Air Tech Servis
Větrání kuchyní v součinnosti s větracími systémy v residenčních budovách a domech
— Ing. Pavel Novotný, SYSTEMAIR
Větrání kuchyní při rekonstrukci větracích systémů bytových domů
— Ing. Otakar Pump, ELEKTRODESIGN Ventilátory
13:50 Diskuse
14:00 Předpokládaný závěr semináře
Typ
A
Souhlas se zpoplatněním
ANO

Seminář bude zaměřen na komplexní řešení návrhu
větracího systému. Účastníci budou seznámeni s výpočtem objemového průtoku vzduchu, který je nutný pro odvod nadměrného tepla, vodních par, pachů i spalin, vznikajících při provozu kuchyní. Bude uveden
souhrn platných hygienických předpisů, doporučení použitelných pro stravovací zařízení a problémů, které vznikají s dodržováním stanovených požadavků v praxi. Výpočet průtočného množství je možno navrhovat i podle zahraničních technických předpisů např. VDI 2052 nebo připravované prEN 16282. Dopady Nařízení komise (EU) č. 1253/2014 (Ekodesign 2016/18) na návrh jednotek
pro větrání kuchyní doplní doporučená řešení.
Specialisté z oboru seznámí účastníky s vhodnými systémy přívodu vzduchu, konkrétními případy a zkušenostmi s úspěšně i méně úspěšně provedenými zařízeními kuchyní v tuzemsku i zahraničí. Energetická náročnost větracích zařízení je vysoká, chytré odsávací zákryty mohou tuto náročnost snížit. Nebezpečí požáru v kuchyních a zákrytech není většinou při návrhu vzduchotechniky řešeno. Na semináři bude prezentován vhodný systém této protipožární ochrany. Čištění vzduchotechniky je rovněž důležitou součástí provozování stravovacích zařízení.
Další z oblastí, která není uspokojivě řešena, je větrání kuchyní v bytech nebo v bytových domech po zateplení
a utěsnění objektů. Problematiku a možnosti řešení představí přední dodavatelé systémů.