Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

Přihlášení

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci ve výstavbě

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci ve výstavbě

Pořadatel

Druh akce
seminář
Trvání
4 hodiny
Počet bodů
1.0
Archiv
Ne
Přednášející (jméno)
Ing. Ladislav Bukovský
Přednášející (pracoviště)
Ing. Jindřich Pater, místopředseda ČKAIT, autorizovaný inženýr v TZS, TPS a EA, člen PS při MPSV ČR
Hlavní odborné téma – program akce
1. Stavební zákon č. 183/2006 Sb. a jeho vazba na problematiku BOZP na staveništi.
2. Činnost koordinátora BOZP na staveništi podle zákona č. 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci po novele č. 88/2016 Sb. (účinnost od 1. 5. 2016).
3. Prováděcí nařízení vlády č. 591/20006 Sb. a č. 592/2006 Sb. po novelách v r. 2016 (účinnost od 1. 5. 2016).
4. Vazby rozhodujících účastníků výstavby: stavebník – projektant – stavbyvedoucí – technický dozor stavebníka na koordinátora BOZP na staveništi (vzájemné požadavky a povinnosti).
5. Stavební zákon a plán BOZP na staveništi, činnost projektanta a koordinátora BOZP na staveništi podle vyhlášky č. 499/2006 Sb. resp. č. 146/2008 Sb.
6. Oznámení o zahájení stavby na OIP, jako povinnost stavebníka u staveb na ohlášení nebo stavební povolení.
7. Výtahy z rozhodujících právních předpisů pro oblast BOZP na staveništi.
8. Praktická ukázka DVD PROFESIS ČKAIT 2015 – Profesní informační systém (metodické pomůcky, technické pomůcky a doporučené standardy pro činnost projektanta a stavbyvedoucího).
9. Diskuse.
Typ
B
Souhlas se zpoplatněním
ANO

Stavební zákon a zákon k zajištění dalších podmínek BOZP byly vydány ve stejném r. 2006, ale vykazovaly jistý nesoulad v oblasti BOZP na staveništi. Nově zavedené pojmy, povinnosti a pravomoci mezi účastníky výstavby, zejména činnost koordinátora BOZP ve vazbě na projektanta stavby a stavbyvedoucího, nebyly zcela dořešeny. Problematickým se jevil i tzv. plán BOZP na staveništi, jehož zpracovatel nebyl jednoznačně stanoven. Jeho obsah rovněž nebyl nikde stanoven. Účastníkům semináře bude představena novelizace předpisů z oblasti BOZP, možnosti skladby a rozsahu plánu BOZP i další doporučení pro činnost účastníků výstavby v této oblasti.