Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

Přihlášení

OKNA HISTORICKÝCH BUDOV II

OKNA HISTORICKÝCH BUDOV II

Druh akce
seminář
Trvání
5 hodin
Určeno pro: cílová skupina (projektanti, studenti…)
projektanti, stavební inženýři a architekti ve státní správě, studenti, pracovníci památkových ústavů, státní správy a územních samospráv, správci památkových a církevních objektů, restaurátoři
Doprovodné výukové materiály (sborník, CD…)
sborník
Počet bodů
1.0
Archiv
Ne
Přednášející (jméno)
Ing. arch. Ondřej Šefců
Přednášející (pracoviště)
Ing. arch. Ondřej Šefců (NPÚ ú.o.p. Praha)
Hlavní odborné téma – program akce
Okna a výplně obecně (vrata, dveře, výkladce, okenice atd.) jsou nedílnou součástí architektury a to jak historické, tak i moderní. Historické výplňové prvky jsou navíc dokladem dobového řemesla, mnohdy i uměleckého řemesla, použitých materiálů. Seminář bude o tom, zda lze skloubit různé (mnohdy protichůdné) požadavky a zda lze i v památkách instalovat okna s moderními fyzikálními parametry.
Typ
A
Souhlas se zpoplatněním
ANO

Okna jsou součástí podstaty kulturních památek. Okna jsou vystavena klimatickým vlivům, častému užívání, vyžadují speciální údržbu. Okna jsou zároveň prvkem stále sledovanějším s ohledem na tepelné ztráty budov, odhlučnění a další parametry. Zásadní roli hrají pochopitelně i možnosti současné výroby a vynaložené náklady. O tom, zda lze skloubit různé (mnohdy protichůdné) požadavky a zda lze i v památkách instalovat okna s moderními fyzikálními parametry.